Flere vegetariske måltider i kommunens køkkener

Af Rune-Christoffer Dragsdahl, Dansk Vegetarisk Forening,

Udgivet d. 9. juni 2021

I Danmark har vi en meget stor produktion af animalske fødevarer, og vi anvender hele 81 % af vores landbrugsland til at producere foder til dyr frem for mad til mennesker.

Vi er et af de mest kødspisende lande i verden – vi forbruger ifølge FN’s fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) hver især i gennemsnit cirka 95 kg kød om året.

Det er ikke bæredygtigt. For ifølge FAO er produktion og forbrug af animalske fødevarer, især kød, et af verdens største miljøproblemer – på alle niveauer fra lokalt til globalt. Produktionen af animalske fødevarer er den primære årsag til vandforurening, vandforbrug, afskovning og udryddelse af truede dyre- og plantearter. Desuden er produktionen af animalske fødevarer en af de største kilder til menneskeskabte drivhusgasser – ifølge forskellige beregninger et sted imellem 14 og 51 % af den samlede udledning.

Den primære årsag til, at især kød påvirker miljø og klima så voldsomt, er at der anvendes rigtig mange ressourcer til at producere det. For hvert kilo kød, der produceres, anvendes der adskillige kilo foder til det dyr, som kødet kommer fra – typisk 2-3 kg til at producere kylling og 7 kg eller mere til at producere oksekød.

Af samme årsag er produktionen af kød også den primære årsag til spild af de globale fødevareressourcer. I dag anvendes over halvdelen af verdens afgrøder som foder til dyr. Det vil altså sige, at verdens fødevareproduktion primært anvendes til at kødføde verden, frem for at brødføde den. Det er en meget ødsel brug af knappe ressourcer i en verden, hvor 800 millioner mennesker stadig går sultne i seng, og hvor verden skal brødføde op mod 11 milliarder mennesker i år 2100, hvor vi i dag er godt 7 mia.

Derfor betyder det rigtig meget for miljøet både i Danmark og globalt, hvis vi spiser mere vegetarisk mad.

En af de bedste måder at gøre vegetarisk mad mere tilgængelig på er, at man i hver kommune beslutter, at det altid skal være muligt at vælge et 100 % vegetabilsk måltid i alle offentlige institutioner – altså skoler, børnehaver, vuggestuer, plejehjem, osv. Altså indføre det som en valgmulighed, der altid findes. På sigt bør man endvidere overveje generelt at indføre flere vegetariske måltider for alle.

Samtidig er der brug for, at de kommende voksne samfundsborgere lærer om sammenhængen mellem mad og miljø – og lærer at lave grøn mad. Derfor bør der være obligatorisk og grundig undervisning i mad og bæredygtighed, samt i plantebaseret madlavning, på alle skoler.

Forslag til læseren:
• Obligatorisk og grundig undervisning i mad og bæredygtighed samt plantebaseret madlavning på alle kommunens skoler
• Efteruddannelse af alt offentligt køkkenpersonale i plantebaseret madlavning
• Det skal i alle kommunens institutioner (skoler, børnehaver, plejehjem, osv) være muligt at vælge et mættende og nærende 100 % plantebaseret måltid
• Overvej en målsætning for 2025 om, at alle kommunale køkkener til den tid er 100 % vegetariske

Scroll to Top
Søg