Alken ligger på nordsiden af Mossø og er med sine ca. 100 boliger og sine omkring 250 indbyggere netop stor nok til at kunne kaldes en landsby. Man kommer nemt til at fortsætte mod Gl. Rye, men heri begår man en fejl.
Slå et smut til højre lige, hvor byens nu lukkede købmand lå, ned mod trinbrættet og jernbaneoverskæringen, for her ligger byens nye købmand, ejet og drevet af byens borgere, bygget i enden af medborgerhuset, som holder til i det gl. mejeri ligeledes ejet af byen.
Hos købmanden kan man ud over almindelige dagligvarer også få mange lokale produkter fortrinsvis økologiske, og til konkurrencedygtige priser.
Man kan også via online-bestillinger hos OSUMA fra Kvickly i Ry, få adgang til en stor del af COOPs vareudbud. Varerne kan senere afhentes i butikkens åbningstid.
Her både handles og snakkes.
Sæt dig i cafeen med en kop kaffe og fald ind i stemningen.
Byens udhængsskabe findes stadig, men det meste af den nødvendige kommunikation foregår her i Købmanden eller på hjemmesiden Alken.dk,
som er en meget levende og velopdateret kilde til viden om stort og småt i Alken og omegn.
Du kan også vælge at gå bag om mejeribygningen og op ad bagtrappen til 1. Sal.
Her finder du byens bibliotek, med mange klassikere og helt nye bøger skænket af borgere, som synes, at de er værd at læse for andre. Sæt dig i en sofa og læs eller lån bogen/videoen med hjem.
Medborgerhuset drives med det formål at danne rammen om det sociale liv i byen. Her kan du deltage i Borgerforeningens mange tiltag så som kor, yoga, koncerter, bordtennis, fællesspisning, film, træarbejde, mødeaktivitet, fester etc. Du kan også holde dine egne private fester her.
Hvordan og hvorfor er alle disse fordele netop kommet Alken-borgerne til gode?
Jo…
Lidt held! – der fandtes en bygning, som for 20 år siden kunne erhverves billigt. Megen vilje! – rigtig mange kunne og kan se, at fællesskabet er en god ide.
Stor arbejdsindsats! – der er knoklet mange, mange timer frivilligt for at skabe de rigtige rammer både i mejeri-bygningen og senest hos Købmanden og for at drive byens foreninger, som også indbefatter vandværket, som sørger for byens fremragende drikkevand.
Er der så en særlig Alkensk måde at ordne tingene på? Tja!
Alt er frivilligt! – dvs. fungerer med baggrund i frivillig arbejdskraft.
Al magt til de aktive! – Du har stor mulighed for at præge, hvad der foregår.
Alt er billigt! – fordi du betaler for alt, hvad du deltager i, også selvom du er arrangører eller barpasser.
Åbenhed! Alle er velkomne til at være med.
Ovenstående principper, er ikke kanoniseret i foreningsvedtægter, men er praktisk fungerende.
Alken er også en del af et større landsbyfællesskab i et samarbejde med 4 andre småbyer i nærheden. ”Liv i Landsbyen” er en socialøkonomisk forening, som støtter bæredygtige initiativer i lokalsamfundene. Foreningen opstod i behovet for et fælles indkøbssted og førte til Alken Købmanden for 4 år siden.
Byen har også mindre interessefællesskaber som gåseholdet, der fælles opdrætter økologiske julegæs eller saftklubben, der råder over et saftpresseanlæg, så havens æbler kan indtages i flydende form.
Alken-borgernes udfordring er, at vi for at gøre vores lille samfund attraktivt gennem bevarelse af skole, jernbanestation, indkøbsmulighed og medborgerhus,
er nødt til at stå sammen og bruge en del af vores frie tid på de fælles opgaver.
Det er selvfølgelig ikke alle beboere i Alken, som er medlemmer af foreningerne, benytter Købmanden eller bruger medborgerhuset, men en betingelse for at byen fungerer som beskrevet er, at der til stadighed er mindst 50 personer aktive som købmænd eller bestyrelsesmedlemmer og en mindst lige så stor gruppe, som støtter og er parat til at give et nap, når der er behov.
Sammen kan vi!
(Foto – Søren Slebo)