Et økofælleskab i storbyen
– med nærhed, deleøkonomi og lokalproduktioner

Af Liselotte Østerby, Greenwich Copenhagen ,

Udgivet d. 9. juni 2021

Hvordan bringer vi landlivet til storbyen og skaber lokale, nære og bæredygtige fællesskaber i en større by? Og hvordan kan man bringe fordelene fra et økosamfund til storbyen og samtidig gør brug af byens fordele?

Dette var de spørgsmål vi stillede os selv, da Jakob Ingholt og jeg Liselotte Østerby tog til den årlige internationale EcoVillage konference i Sverige i juli 2017.

Omgivet af inspirerende samtaler og spændende mennesker fra hele verden i en hel uge, var vi fyldt med ideer.

Første tanke var at starte en lille økolandsby i en gårdkarré af boliger i København, men vi var også godt klar over at det ville blive en udfordring at få fat i et større boligområde midt i København.

Så vi tænkte, hvorfor ikke bare lave et økofællesskab med alle de samme elementer som en traditionel økolandsby, men hvor vi ikke nødvendigvis bor sammen?

Ideen til Greenwich Copenhagen opstod og vi har nu skabt en platform hvor vi inviterer borgere i København til at være med til at bygge dette fællesskab.

Greenwich Copenhagen vil være et medlemsejet økofællesskab, hvor vi bor hver for sig forskellige steder i byen, men har en forening centreret om et fælleshus, med en masse spændende aktiviteter, hvor bæredygtighed er omdrejningspunktet.

Vore initiativer og aktiviteter tager udgangspunkt i hvad man ofte finder i en økolandsby:
– Et folkekøkken/cafe med fællesspisning hvor vi inviterer til sunde, miljøvenlige og hyggelige måltider.
– Et fødevarefællesskab hvor vi dyrker jorden sammen på en mark lidt uden for byen.
– Et “Deletek” hvor vi, ligesom på et bibliotek, med eget lånerkort har adgang til og deler alt mellem himmel og jord fx værktøj, haveredskaber, køkkenudstyr, bøger, tøj, ladcykler og elbiler.
– En øko-shop hvor vi sælger medlemmernes produktioner og en masse andre bæredygtige varer.
– Spændende events, workshops og foredrag om bæredygtighed.
– Kreative værksteder med bæredygtige produktioner, samt reparationer af brugte ting.

Vi synes også det kunne være sjovt at bygge vores eget fælleshus i naturlige bæredygtige materialer. Som en del af byggeprocessen vil vi derfor afholde forskellige workshops omkring bæredygtigt byggeri, hvor vi vil lære om og eksperimentere med forskellige miljøvenlige materialer og bæredygtige energikilder. Både medlemmer og folk udefra kan deltage i disse workshops og være med til at bygge fælleshuset.

Og ikke nok med at projektet er et initiativ der skal bringe medlemmerne tættere sammen, det inviterer samtidig alle borgere til at komme og være med, deltage i events og spise i cafeen. Som medlem får man blot nogle gode rabatter og andre fordele.

Vi arbejder med mål som fællesskab, sundhed, miljøvenlighed, holisme, glæde, innovation, holdbarhed og deleøkonomi. Vi ønsker at være en socialøkonomisk forening der skaber en forskel socialt og miljømæssigt i København.

Vores forslag til kommunen er at:
– Støtte projektet økonomisk så vi kan bygge fælleshuset og skabe rammerne centralt i Kbh.
– De hjælper projektet ved at låne eller leje os kommunalt ejet jord i byen.
– Vi får lov til at bygge eller renovere med eksperimentelle bæredygtige materialer og energikilder.
– Vi får lov at leje eller købe landjord lidt uden for byen med dispensation til at dyrke efter miljøvenlige principper.
– De hjælper os med at inddrage flygtninge og andre udsatte grupper fx ved ansættelser i vores cafe og fælleshus.

Scroll to Top
Søg

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.