Kattegatforbindelsen ødelægger natur og Klima, men du kan støtte borgerforslaget om oprettelse af en nationalpark på Røsnæs og dermed standse Kattegatforbindelsen

Af Niels Aagaard, Det Fælles Bedste,

Udgivet d. 1. juni 2021

En gruppe borgere har stillet borgerforslag om at oprette en nationalpark ved Røsnæs. Det vil i praksis gøre det umuligt at gennemføre Kattegatforbindelsen fra Sjælland til Østjylland via Samsø. For den planlagte bro med motorvej, biler og tog er netop tænkt at skulle netop gå gennem det smukke naturområde på Røsnæs halvøen.

Ved at oprette en Nationalpark her kan vi i stedet udvikle og bevare enestående dansk natur, landskaber og kulturhistoriske værdier og skabe bedre muligheder for friluftsliv.

I nationalparken vil du kunne opleve storslåede og flotte landskaber, se sjældne og truede arter og færdes i uberørte naturområder, hvor naturen får lov at passe sig selv. Hertil kommer at nationalparkerne kan styrke de lokale erhverv i området, som fx grøn turisme, naturpleje.

RØSNÆS BLANDT DE 15 DEJLIGSTE NATURSTEDER I DANMARK
I november 2018 offentliggjorde Miljø- og Fødevareministeriet Danmarks nye Naturkanon, og Røsnæs var blandt de 15 dejligste natursteder i Danmark, som juryen udvalgte. I begrundelsen for udvælgelsen af Røsnæs stod der bl.a: “Har du først været her, ved du, at det slet ikke er nødvendigt at drage hverken sydover eller nord for landets grænser for at finde dit zen i naturen. Røsnæs byder på en overvældende og ikke så lidt dramatisk natur.” På Røsnæs kan I opleve storslåede overdrev, stejle klinter, skov, hav, lys og luft. I vil opleve udsigter over havet og landskabet, der tager pusten fra jer.

Røsnæs, som er Sjællands vestligste punkt, har en enestående beliggenhed og en usædvanlig, varieret natur præget af et åbent og stærkt kuperet landskab. Overalt kan man finde imponerende udsigtspunkter, og på klare dage er der udsigt til Jylland og Fyn. Det helt unikke ved Røsnæs er halvøens to parallelle kyster, som flere steder kan opleves samtidigt. De to kyster ser meget forskellige ud – Sydkysten har stejle skrænter og Nordkysten er mere flad. Fælles for begge kyster er, at de er fyldt med forskellige, spændende stentyper, der vidner om isen’s vandring over Skandinavien.

Danske nationalparker omfatter nogle af Danmarks mest enestående og værdifulde naturområder og landskaber. Områder der betyder noget for os danskere. Derfor skal nationalparken Røsnæs være Danmarks næste nationalpark til gavn for alle danskere, og for at hjælpe den danske natur og biodiversitets krise.

FORSLAGSSTILLERNES BEGRUNDELSE: DANMARK ER ET AF DE LANDE DER HAR MINDST NATUR I EUROPA – OG VI SKAL HANDLE PÅ KLIMA OG BIODIVERSITET
”Jeg elsker Røsnæs og synes at det er en værdig kandidat til at blive danmarks næste nationalpark. Danmark er et af de lande i Europa der har mindst natur, og min håb og ønske er, at vi med nationalparken på Røsnæs-halvøen bevarer noget unik dansk natur.

Der bliver snakket meget om klima og biodiversitet krise, men ikke gjort nok ved det. Det virker som om at der er langt fra ord til handling. Mere end 200.000 mennesker besøgte sidste år Røsnæs for at nyde den friske luft, den rige natur og den fredlige udsigt over det åbne hav. Som nationalpark vil Røsnæs tiltrække endnu flere mennesker til gavn for den lokale økonomi, inspirere flere danskere til at nyde friluftslivet, og det vil gavne de lodsejere der vil udvikle naturen hen imod naturgenopretning eller rewilding.”

Scroll to Top
Søg

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.