Vindmølleprojekter skal sikre lokal udvikling og støtte
– Det kan kommunerne sikre

Af Gunnar Boye Olesen, Miljøorganisationen Vedvarende Energi,

Udgivet d. 9. juni 2021

Over hele landet er ubetænksomme vindmølleprojektmagere og aggressive møllemodstandere ved at stoppe opstillingen af vindmøller. Det er både skidt for den nødvendige omstilling til vedvarende energi og for at indtægter fra vindmøller kan bruges til at udvikle lokalområder.

Der er dog en række gode eksempler, hvor møller har støttet udviklingen i et lokalområde og modstanden har været minimal. Og der er også en række eksempler på at i områder, hvor et mølleprojekt er blevet stoppet af lokal modstand, er et andet, lokalt orienteret, mølleprojekt senere budt velkomment.
Kommunerne sidder med nøglen til, om mølleprojekter skal skabe udvikling eller strid. Et byråd kan simpelthen sætte retningslinjer for mølleprojekter, som sikrer at kun projekter med bred lokal nytte og opbakning får tilladelse til etablering. I tvivlstilfælde kan kommunen arrangere en afstemning blandt lokale omkring mølleprojektet i det område, hvor man kan se møllerne tydeligt og i visse situationer høre dem. Her bør være et markant flertal for møllerne.

Vindmøller ved Hvide Sande og indsejling til den havn, der er forbedret via indtægter fra møllerne. Møllerne er ejet af en lokal udviklingsfond og borgere i Hvide Sande.

Derfor er hermed en opfordring til at byråd efter kommunalvalget udarbejder vindmøllestrategier, der sikrer at vindmøller gavner lokalt. Hovedpunkterne kan være:
• Vindmølleprojekter skal give hovedparten af overskuddet til lokal udvikling.
• En stor del af overskuddet fra midlerne skal gives til faciliteter, som mange lokalt kan få gavn af, fx infrastruktur, indkøbsmuligheder, fælles/forsamlingshuse, sports- og kulturfaciliteter, uden at det dog må fratage kommunen ansvaret for almindelig infrastruktur m.m.
• En del af overskuddet skal også kunne bruges til at tiltrække og fastholde beboere i lokalområdet, fx ved midler til renovering og energiforbedringer af ejendomme.
• Lokalområdet er generelt området op til omkring 5 km fra vindmøllerne, men der kan afviges fra denne grænse i enkelte tilfælde, hvis det er et lokalt ønske.
• Vindmølleprojekter skal indgå i en dialog med lokale beboere om den præcise placering af møllerne forud for VVM undersøgelsen for at sikre at der tages lokale hensyn fra starten af planlægningen.
• Hvis der er indsigelser fra mere end 10% af beboere og erhvervsdrivende indenfor fx 5 km fra møllerne, skal der holdes en lokal afstemning om projektet for beboere og erhvervsdrivende indenfor fx 5 km fra møllerne. Indsigelserne skal senest være indgivet i forbindelse med høringen om VVM-redegørelsen.
• Kommunen skal arbejde for at de eksisterende statslige regler for at skabe lokal støtte til projekter opretholdes og forbedres.

Forslag:
• Vi opfordrer til at kommuner laver nye kommunale vindmøllestrategier, der sikrer at vindmøller gavner lokalt og at der er lokal medbestemmelse omkring planlægning og godkendelse af nye vindmølleprojekter.

Scroll to Top
Søg

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.