HISTORISK DOM TVINGER SHELL TIL AT HALVERE UDLEDNINGER INDEN 2030

Af Niels Aagaard, Det Fælles Bedste,

Udgivet d. 22. juni 2021

En sort dag for de sorte energiselskaber: Klimaet er vigtige end olien.

Olieselskaberne har fået klar besked: Olie, kul og gas skal udfases nu. De mest forbenede vil tumle rundt en tid endnu som dinosaurer, der ikke ved, at de er dødsdømte. De fossile selskaber har fremtiden bag sig, det er nu de skal forlade scenen.

Oliebranchen står ved en skillevej, hvor selskaberne skal vælge, om de vil blive og få mest mulig ud af de olie- og gasreserver, de besidder og kan finde ved fortsat efterforskning. Eller om de hurtigst muligt skal bevæge sig mod udgangen, tage tabet og finde noget andet at leve af – fx vedvarende energi fra sol og vind.

En historisk dom tvinger Shell til at halvere udledninger inden 2030.

For første gang i historien blev et oliefirma dømt til at reducere sine udledninger for at beskytte mod klimaforandringer.

I en sag anlagt af grønne organisationer og 17.000 hollændere dømte distriktsdomstolen i Haag forleden Shell til i 2030 at reducere sine CO2-udledninger med 45 procent i forhold til 2019-niveauet.

Da dommen også gælder udledninger ved afbrænding af Shells fossile produkter i alverdens kraftværker, biler, oliefyr og fabrikker – årlige udledninger, der med 1,65 milliarder ton CO2 er på størrelse med Ruslands – betyder det en halvering af koncernens fossile produktion på bare ti år.

Royal Dutch Shells moderselskab i Holland har ansvaret for udledningerne fra 1.100 datterselskaber, der er aktive i 70 lande. Dommen pålægger Shell at nedbringe udledningerne fra samtlige datterselskaber.

Shell er blandt de ti største CO2-udledere i verden. Dommen pålægger Shell konkret at nedbringe sine udledninger i stedet for blot at nedbringe udledningerne via kompensationsordninger.

Dommen er »en gigantisk sejr for jorden, vores børn og os alle sammen.« jublede en repræsentant for sagsøgerne.

ER FIRMAER ANSVARLIGE FOR PARISAFTALEN? – SHELL VIDSTE HVAD DE GØR VED KLIMAET ALLEREDE FRA 1988, ALLIGEVEL FORTSATTE DE

Centralt i sagen var, om et firma kan holdes ansvarlig for de klimaaftaler, som regeringer indgår. Shell deltog ikke i forhandlingerne om Parisaftalen og indtil dommen var det uklart, om firmaet kunne blive påtvunget at leve op til Parisaftalen. Den tvivl er nu væk: Shell vidste, at fossile brændstoffer forårsager klimaødelæggelser, altså er de ansvarlige.

Domstolen hæfter sig ved, at Shell allerede i 1988 i en fortrolig, intern rapport beskrev farerne ved klimaændringer og behovet for at reducere udledningerne, alt imens man udadtil blev ved at øge sin produktion, investerede i tjæresand og skiferolie og at Shell så sent som i 2018 sagde, at »nogle tror, at vi er blevet bløde i knæene omkring fremtiden for olie og gas. Hvis man har troet det, tager man fejl«.

Det historiske ved kendelsen er, at Shell ifølge domstolen har et direkte, juridisk ansvar for de klimaskader, risici og forringede levevilkår nu og i fremtiden, som følger af selskabets produktion. Derfor er selskabet forpligtet til at ændre sin produktion, så den lever op til Paris-aftalens klimamål.

»Konsekvenserne kan blive store for Shell. Men retten finder, at konsekvenserne af alvorlige klimaændringer er vigtigere end Shells interesser«, sagde domstolen. Dermed er der skabt præcedens for en strøm af lignende sager mod andre af verdens fossile energigiganter.

»Alle selskaber i energiindustrien og alle store udledere er hermed advaret og vil være nødt til at accelerere deres planer for fossil nedtrapning,« siger miljøjuristen Thom Wetzer, Oxford University, til Financial Times.

CO2 STIGER IGEN – KORT FALD PGA. CORONA, MEN SÅ STIGER UDLEDNINGERNE IGEN.
VI ER LÅST PÅ EN ØDELÆGGENDE KLIMAKURS: VÆKSTEN

SHELL dommen er en vigtig sejr. Men vi har også travlt. For de globale udledninger er igen hastigt på vej op. Det fremgår fx af Internationale Energiagentur, IEA, analyse ”Global Energy Review: CO2 emissions in the 2020” fra marts 2021 – dyster læsning!

Ny CO2-opgørelse fra det Internationale Energiagentur viser på skræmmende vis, hvilken ødelæggende klimapolitiks kurs vi indtil videre er låst fast i globalt – væksten.

Målt over hele 2020 faldt forbruget af energi med fire procent, hvilket gav et samlet fald i de globale udledninger på 5,8 procent. Det er det største fald siden Den Anden Verdenskrig.

Det skyldes især nedlukningen af transport både lokalt og internationalt. IEA’s tal viser, at mere end halvdelen af faldet i CO2-udledninger i 2020 skyldes et fald i forbruget af olie til brændstof. Transportens rolle er med andre ord vital for klimaet.

Men det historiske fald i de globale CO2-udledninger er snart bare en parentes i historien, for IEA’s tal viser, at udledningerne globalt igen hastigt på vej op:

Udledningerne globalt er ikke bare var tilbage på samme niveau som året før, men er derimod steget med hele to procent målt i forhold december 2019. Værst ser det ud i Kina, hvorfra Danmark henter en betydelig del af vores forbrugsvarer.

FN’S KOMMENDE RAPPORT ER RØD ALARM FOR KLODEN

»I marts 2020 opfordrede vi beslutningstagerne til at prioritere grøn energi i deres genopretningsplaner. Men vores data viser, at vi er på vej tilbage til et CO2 intensivt business as usual-scenarie.« siger lederen af IEA.

FN’s generalsekretær Antonio Guterres siger om sin »Den foreløbige rapport fra UNFCCC (FN’s klimasekretariat) er rød alarm for vores klode. Den viser, at verdens regeringer ikke er i nærheden af at levere de nødvendige ambitioner for at leve op til Parisaftalen og holde klodens temperaturstigning til 1,5 grad.«

I Danmark sørger regeringen for, at vi får udbetalt indefrosne feriepenge for at sætte gang i hjulene igen – vækst. Men S-regeringen vil ikke gennemføre en bred CO2-afgift. Så feriepengene ender i ekstra forbrug, der ender med at være importerede varer fra Kina, og dermed fortsætter alt som hidtil. Også udledningerne af drivhusgasser.

Dommen over Shell er et signal om, at selv domstolene nu indser, at kursen skal ændres. Men også at den KAN ændres, når miljøorganisationerne bliver stærke nok og arbejder sammen.

Scroll to Top
Søg