Interview med Jonas Hagen Høj, Småbyg

SMÅBYG – BYG FOR KLIMA, FOR GÆLDFRIHED, FOR FRIHEDEN TIL ANDET END ARBEJDE – BYG SELV!

Tid til handling! Træd ud af tilskuerrollen. Fremtiden er mindre og bedre boliger af hensyn til klode og miljø. Over 40% af den danske CO2 udledning kommer fra vores boliger. En trejdedel af vores affald kommer fra byggeriet. Vi bygger de største huse i hele Europa og vi gældsætter os for livet. Det bliver vi nødt til at lave om på. Løsningen er at bygge mindre boliger af bæredygtige materialer til en fornuftig pris.

 

Interview med Jonas Hagen Høj, iværksætter af firmaet småBYG på Grobund ved Ebeltoft
Interviewer: Niels Aagaard

Niels Aagaard (N): småBYG er som jeg ser det en typisk repræsentant for morgendagens virksomheder. I dag små, få og anderledes, men inden længe mange og de typiske. Fordi man bygger på de rigtige, på fremtidens principper. Hvad er det du har gang i, Jonas, og hvad er ideerne bag det?

Jonas Hagen Høj (J): Mit fokus er at få folk til selv at tage ansvar for den grønne omstilling, at bevæge sig ud af tilskuerrollen og slippe fri af gældsslaveriet.

Vi prøver at lave grøn omstilling herude på Grobund, og en af de allermest essentielle ting, er at vi skal lave om på vores livsstil. Man kan sagtens bo i et kæmpestort murstenshus og sige: nu laver jeg om på min livsstil, men det kan være svært at gøre i praksis. Især når man er koblet på nettet (the grid) af el, vand, varme og kloak.

Så jeg arbejder med at få folk til at flytte i de her små, bæredygtige selvforsynende huse, og på den måde lave om på folks livsstil. Hvis man bygger et tiny house af bæredygtige materialer og er selvforsynende, så bliver det rigtig svært at forurene rigtig meget. For det er begrænset hvor meget skrammel du kan købe og putte ind i huset, og huset i sig selv kan ikke forurene. Det er det, det går ud på.

N: Hvad forstår du ved et ’tiny house’?

J: Når man skal bygge et tiny house, så sætter man sig ned og overvejer: Hvad er det, der er vigtigt for mig i mit liv. I hvert fald ift. mit hus: Hvad skal ens hus kunne gøre for en. Det starter med at være en mental øvelse, hvor man tænker: Hvad er det egentlig jeg har brug for. Og det folk tit ender på, at er de har brug for et sted, hvor de kan sove, et sted hvor de kan slappe af, og et sted, hvor de kan spise. Når du så er nået frem til det, så er næste skridt at bygge et hus, der kan de ting.

Og så handler det selvsagt om at finde de rigtige materialer. Som regel er det også vigtigt, at huset kan transporteres., så man kan tage sit hus med sig, hvis ens livssituation ændrer sig, i stedet for at man skal til at finde noget nyt eller bygge noget helt nyt.

N: Hvor stort eller småt tænker du ’tiny house’?

J: For mig er det 50 m2 og alt derunder. Men det er bare i mit hoved. Jeg har også nogle kunder der bygger 70 m2. Men hvis du kigger i lovgivningen, i lokalplaner, så er det tit 50 m2 der er et skæringspunkt. Også i forhold til transport: Hvis du holder det inden for 50 m2 så er det rimeligt at transportere.

Træ, træfiber og ler er fremtidens byggematerialer. Firmaet småBYG er opstået som en del af det sprudlende iværksættermiljø, der er skabt på Grobund. Firmaet arrangerer bl.a. byggekurser, hvor du lærer at bygge tiny house og off grid huse eller bygger et færdigt hus fra start til slut på 10 dage i en gruppe på 12.

N: Hvilken rolle spiller bygningsreglementet, planlov o.l. – lovrammerne omkring småhuse og tiny houses?

J: Mht. bygningsreglementet har vi den tilgang, at det beskæftiger vi os ikke med. Det er ikke interessant, for hvis du følger byggereglementet, så ender du med at bygge et hus lige som alle de andre huse, der står rundt omkring. Det giver ingen mening.
Mht. at få lov til at bo i huset, så er det tit en mental udfordring for folk: Må vi bo sådan? Men i praksis spiller det sjældent nogen rolle. For hvis du bygger et tiny house og sætter det et sted, hvor du er venner med dine naboer, får du ingen problemer.

Så skal du bare have postadresse et sted. Det er mere et mentalt spørgsmål for folk: Man gør noget der ikke er inden for lovgivningen, og vi er jo et meget lovlydigt folk. Men uden at ville lyde hellig, så er det jo i en bedre sags tjeneste: Det er noget vi gør for at kunne leve klimavenligt. Og det er vigtigt at skelne mellem at bo i et hus og opholde sig i et hus. Det er to forskellige ting.

N: Hvorfor er tiny houses typisk bygget på hjul?

J: Folk skriver på facebook, at hvis det er på hjul, så er der andre regler. I praksis ændrer det ikke noget. Det er en almen misforståelse, at det hjælper, men det gør det ikke. Man skal genindføre småhusreglementet, for det er der jo slet ikke nu.

N: Hvor meget isolerer I husene?

J: Vi ender typisk med omkring 200 mm træfiberisolering hele vejen rundt, i vægge, loft og gulv. Men hvert eneste hus er forskelligt og der er rigtig mange smarte ting, man kan gøre ift. måden man bygger huset på fx i konstruktionen, så man optimerer de 200 mm, så de giver mere end de ellers ville gøre.

Når du skal bygge et lille hus, som ikke skal fylde så meget, fordi det skal kunne transporteres, så skal væggene være så effektivt indrettet som muligt, så du ikke spilder plads. Vi bruger træfiberisolering, som er genbrugsmaterialer lavet af det, trævirksomhederne ikke kan bruge. Det har nogle rigtig gode termiske egenskaber; kan holde på varmen langt bedre end fx papiruldsisolering og med en 4 gange så høj varmekapacitet som Rockwool-isolering.

Det betyder meget i et tiny house med varmekapaciteten hvis du skal have en jævn temperatur henover et døgn. Det kombinerer vi med lervægge, hvor vi pudser væggene indvendigt med ler. Stort set alle vores kunder vælger at gøre det, for leret betyder, at du får reguleret fugtigheden og temperaturen i huset.

Til gengæld vil ler udvendigt være uhensigtsmæssigt, fordi det kræver stort udhæng på taget, som vanskeliggør flytning af huset, fordi det rager længere ud. Når du ikke har lavet udhæng, så kan du ikke bruge ler udvendig.
Halvdelen bygger ved siden af huset et selvstændigt anneks på 3-4 m2 med toilet, bad og plads til installationer som kummefryser, vaskemaskine o.l. og al teknikken ift. at være off grid (pumpe, batterier, elektronik). Det kan være smart at have alle disse ting i et særligt teknikhus. De fleste skal lige lære at leve med, at man skal ud af sit hus for at gå på toilet, men i praksis er det sjældent et problem.

N: Hvad laver dit firma.

J: Firmaet hedder småBYG, og jeg laver 4 ting:
1) folk kan bygge her på Grobund, låne værktøj af mig, få sparring til at bygge deres hus plus blive en del af byggefællesskabet herude på Grobund. Det tjener jeg i praksis ikke på.
2) så er det de kurser jeg laver, hvor folk kommer herud og bliver kørt i stilling til at skulle bygge et tiny house gennem enten teoretiske eller praktiske kurser. Jeg har dag-kurser i off grid og bygning af tiny house. Og 10 dages kurser med 12 deltagere, hvor vi bygger et tiny house fra start til slut og auktionerer huset bort den sidste dag til højestbydende kursist. Prisen for huset – fx 75.000 kr. – fordeles på de øvrige 11 kursister (plus lærere) – så de får kurset billigere. Man betaler 15.000 for kurset med nogle virkelig intense dage. Alle er i berøring med alle processer fra start til slut. Opbygning af rejseværk, beklædning, vinduer/døre, el, tag, isolering, hems og lerpuds. Om aftenen er der teoretisk undervisning efter ønske og behov.
3) undervisning på gymnasier, tekniske skoler, efterskoler og højskoler som gæsteunderviser.
4) konsulent for eksterne byggeprojekter, dvs. folk der bygger deres tiny house andre steder end her på Grobund.

Der er enorm interesse for at bygge tiny houses, det fornemmer man tydeligt. Corona har måske betydning, for folk har haft tid til at sidde og tænke over deres tilværelse. Men der er også en stigende bevidsthed om klima og miljø, de uden sammenligning største udfordringer, vi står over for, som mennesker og som planet.

Der er mange som indser at nu er det på tide selv at gøre noget. Og er blevet træt af at vente på, at der lige pludselig på magisk vis kommer en eller anden magisk teknologi dumpende ned fra himlen, som løser alle problemerne. Det kommer ikke til at ske.

Folk bygger og flytter på landet. Den går ikke inde i en storby. Kan man kombinere det med grønne job her på landet? De mindre udgifter der følger med tiny house betyder at du typisk kan klare dig med mindre arbejde. Mange af vores kunder har desuden jobs, hvor de kan arbejde hjemmefra og derfor ikke er så afhængige af at der skal være et job lige i nærheden. De er fx forfatter, jordmoder (cykler til arbejder), sprogvasker, to undervisere fra højskole, folk der arbejder med web-løsninger og kan arbejde hjemmefra.”

Jonas Hagen Høj – kontakt@smaabyg.nu
Filmen: Alle kan bygge et tiny House

Scroll to Top
Søg

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.