Kort beskrivelse

Kommende aktiviteter

Beskrivelse

Folkeavisen 2021 – ”Borgernes drejebøger for et bæredygtigt Danmark”
Det Fælles Bedste er ved at lave Folkeavisen 2021 med ”Borgernes drejebøger for et bæredygtigt Danmark”. Vi har fået nogen af de mest kompetente og erfarne forskere og praktikere til at beskrive, hvordan vi kan omstille alle de vigtigste samfundssektorer i Danmark. Helt konkret og praktisk, beskrevet kort og i enkle vendinger.

Avisen er for hele Danmark. Den er samtidig for de enkelte kommuner og borgerne overalt, beregnet på at blive brugt til at handle og skabe omstillinger. Avisen udkommer ca. 1. september 2021, i en virtuel og en fysisk version. Vi udsender den til omkring 10.000 aktører inden for den grønne omstilling.
Fælles Bedste har tidligere udgivet Folkeavisen 2017, der fik stor anvendelse i forbindelse med Kommunevalget 2017.

Folkeavisen beskriver

• Hvordan vi kan omstille alle de store klima- og biodiversitetssyndere – landbruget, transporten, energisektoren, byggeriet osv.
• Hvad vi kan gøre i forhold til naturen, biodiversiteten og økosystemerne, der er under voldsomt pres
• Hvordan vi kan skabe grønne uddannelser, mere demokrati, grønne byer, omstille vores livsstil og forbrug
• Igangsætte doughnut økonomi og en produktion der er reelt bæredygtig og klimavenlig.
• Få kommunerne med i omstillingen – og i alt dette: tænke globalt og aktivistisk

Avisen er et oplæg til Kommunalvalget nov. 2021, men er tænkt meget videre end det
Vi kan ikke længere tillade os at vente på Folketinget – der sker intet. Regeringen har reelt opgivet at gennemføre deres egen klimalov fra 2019. Kommunerne gør dem desværre kunststykket efter – der sker hårrejsende lidt.

Borgerne må selv begynde at handle og påbegynde omstillinger i praksis. Sammen med alle der vil være med, kan vi gøre en masse. Resten må vi presse de politiske beslutningstagere til at gennemføre – skifte sorte politikere ud med grønne, lave borgerlister og gå aktivt ind i byråd, lave klimaborgerting og klimahandlingsplaner, der tager klimakrisen alvorligt.

Vi har gjort det mange gange før: Andelsbevægelsen, højskolebevægelsen, fagbevægelsen, vindenergi, økologi osv. blev ikke skabt fra oven, men nedefra i fællesskaber af borgere.

Folkeavisens budskaber på gader og stræder
Folkeavisen skal bruges som grundlag for handling. Derfor laver Det Fælles Bedste gennem efteråret 2021 en række aktiviteter frem mod kommunevalget november. Vi vil bredere ud, skabe debat, involvere, skabe handling, sprede viden.

• Aktion 22. august: Vi hopper i Havet – Fælles aktion for havet i Danmark, der er på vej til at dø pga. af vores brug og forurening af det. Op til aktionen arrangerer vi visning af filmen “Seaspiracy” centrale steder i Aarhus. Arrangør Klimagruppen under Det Fælles Bedste i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, der er initiativtager – meget gerne andre: I er velkomne. Sted: Risskov strand plus en række andre steder over hele landet.

• Konference 8. september om Doughnut økonomi – fremtidens ramme for produktion og forbrug. En ressourceøkonomi der holder sig inden for planetens grænser i stedet for vores vækstøkonomi, der driver rovdrift på kloden.
Arrangør: Doughnut gruppen i Aarhus bestående af 5 grønne foreninger: MS, Seniorer uden Grænser, Midtbyens Fællesråd, Fronthuset og Det Fælles Bedste.
Sted: Fjordsgade Foreningshus, salen. Medvirkende: Kate Raworth (UK, evt. på film), Eveline (NL), Fanny Broholm(Kbh.), Aarhus Omstiller/Byrådspolitikere samt praktikere der laver doughnut økonomi hver dag.
Deltagere: erhvervsliv, forvaltning, politikere, ngo’er, forskere, uddannelser.

• Grand Prix om Trafikkens virtuelle folkemøde – oktober 2021.
Trafikken i Aarhus er den største klimasynder. Aarhus bliver centrum for ”Trafikkens Grand Prix”, hvor by og land i Danmark melder ind med to ting: 1) Deres største trafikproblemer, 2) Deres vigtigste trafikløsninger
Det er en opfølgning på webinar 25. maj om “Bæredygtig mobilitet”, som blev arrangeret af Det Fælles bedste sammen med 8 andre grønne foreninger som medarrangører. Vi gentager om muligt dette samarbejde.
Arrangør: Det Fælles Bedste. Sted: Rådhuset, Aarhus Teater, e.a.

• Paneldebatter – onsdag 6. okt. og torsdag den 14. oktober – anderledes, gerne empatiske, dialoger mellem politikerne, klimachefer, ngo’ere, forskere og borgere om klima og miljø. Vi træder i hinandens synsvinkler, jf. det indianske ordsprog: Før du kan forstå en mand, må du vandre en mil i hans mokkasiner.
Arrangør: Klimagruppen under Det Fælles Bedste. Sted og dato følger

• Aarhus synger for klimaet. Lørdag den 13. november umiddelbart før kommunalvalget 16. nov. 2021, synger vi sammen for at gøre alle opmærksom på klimaet: Nu skal vi handle. Det bliver bevægende, stærkt, sjovt – med kendte og ukendte, solister og fællessang/alsang, kor, unge og gamle. Århusianere synger for klimaet – sammen.
Arrangør: Alsangsgruppen under Det Fælles Bedste. Sted fx: Musikhuset i Aarhus / Domkirken / Rådhuset.

• Gadeteater i oktober november. Aarhus er et skib på sejlads uden søkort. Vi er på den vigtigste sejlads nogen sinde, for det handler om klimaindsatsen. Når vi frem i sikker havn, eller sejler vi bare forgæves lidt hid og did?
Ved åbningsceremonien til Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad i januar 2017 overværede vi synet af oplyste vikingebåde, der vandrede på menneskehænder gennem den Århusianske natmørke by. På vej mod lyset? eller mod en grum skæbne? Det er først nu, vi fornemmer, hvorhen det bærer.
Derfor laver vi gadeteater. I vejkryds med små mimiske sketch til disruptions. I haller, banegård m.v. som pop up events. I teatre og medborgerhuse o.l. som indskudte improvisationer. På gader og stræder med hospitalsklovne united.
Medarrangører vil være teatergrupper i Aarhus, legende kvinder og klovne på afveje. Extinction Rebellion.

Ovenstående er, hvad vi forsøger at arrangere. Vi forbeholder os ret til ændringer.

De bedste hilsner,
Niels Aagaard
Det Fælles Bedste

Praktiske informationer

Øvrige bemærkninger

Kontaktperson

Niels Aagaard – 40189019 – niels@detfaellesbedste.dk
Scroll to Top
Søg

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.