Workshops og Oplæg: Fredag d. 11. maj

Nyboesgade Skole

Lokale 1

10.00-11.30: Ann Møller Nielsen, Dyssekilde

 • Foredrag om Økosamfundet Dyssekilde i Torup, med fokus på den indflydelse vi igennem 30 år har haft på lokalmiljøet i en lille landsby. Bl.a. med skabelse af ca 40 jobs, skole, børnehave og ikke mindst det seneste tiltag- Torup Syd. En helt ny bydel i støbeskeen i samarbejde med Lokalråd og Halsnæs kommune.

12.00-13.30: Brandbjerg Højskole (Yvonne)

 • Omlægning til mere økologi, klimavenlig madlavning, mindre madspild, øget brug af lokale råvarer, mere vegetar og vegansk på menuen.

14.00-15.30: Jeanette Kristensen, Green Tech

 • Bæredygtighed – udvikling fra et erhvervsøkonomisk perspektiv

16.00-17.30: Betal med Djurs

 • Hvad lokal valuta kan gøre for at fremme bevidstheden om penge, bæredygtighed, fællesskab, sammenhold – og ikke mindst udvikling i lokalsamfundene. Vi fortæller om vores forening og hvilke erfaringer, vi har gjort i arbejdet med betalingsmiddel Djurs.

 

Lokale 2

10.00-11.30: Camilla Nielsen-Englyst

 • Vi afprøver interaktive metoder, der er udviklet i Global Ecovillage Network – de ni Stepping Stones i ‘The Evoneers Journey’ (en vej gennem forskellige processer), Ecovillage Playing Cards (GEN’s måde at fortolke bæredygtighedshjulets dimensioner på) og I, We, World (der sætter projekter i en ramme).
  Vi udfordrer entreprenørskabets form som en hyldest til individet – hvordan kan vi blive mere kollektive og entreprenante, i vor tids ‘ecopreneurship’?”

12.00-13.30: Cykelbibliotek Amager, Cyklistforbundet Vejle og Jelling Cykeltaxi

 • BICYCLE INOVATION LAB. Et cykelbibliotek der arbejder for udbredelse af cykler, da særlig cargo og ladcykler som en erstatning for bil. I oplægget vil Claus Behrendsen give sine bud på, hvorfor cyklen, til trods for sine 150 årige historie, udgør et højaktuelt bud på at løse nogle af verdens største aktuelle udfordringer – lokalt som globalt.
  Oplægget vil fokusere på sundhed og trivsel, bæredygtighed og trængselsproblematikker.

14.00-15.30: Dyrk Vejle

 • Skraldeblomster. En workshop for børn og forældre. Lav de smukkeste blomster ud af det, som andre ser som affald. Det kan f.eks. være papir, plastik, kaffefiltre eller lignende. På workshoppen fremstilles blomsterbuketter af lidt usædvanlige materialer. Det gælder om at kunne se mulighederne i de materialer, som andre ser som affald. Plastikposer, grene, ståltråd og kaffefiltre forvandles til smukke dekorationer. Workshoppen kræver ingen særlige forudsætninger, og kan sagtens udføres af børn, blot de har en vis fingersnilde.

16.00-17.30: Jørgen Svenstrup 

 

Lokale 3

10.00-11.30: Erik Steenstrup Dyhr

 • Naturværdi i industrisamfundet, i reformøkologien og i dybdeøkologien

12.00-13.30: Kamilla Roest og Annette Jørgensen

 • Samtaler om bæredygtighed. Vi deler erfaringer fra EDE (Ecovillage Design Education) i Findhorn 2017, hvor vi gennem samtaler og øvelser undersøger hvordan vi kan have samtaler om emner indenfor bæredygtighed.

14.00-15.30: Maria Temponeras, Omstilling Ry (Engelsk)

 • Orgazing in a local community: practical guide to building a Transition initiative Using the experiences from Transition Initiative Omstilling Ry and several other local initiatives, this workshop will give you practical tools and confidence to start your own Transition Initiative. The workshop will be in English.

16.00-17.30: Lars Myrthu, Øko-net

 • Workshop om Danmarks Grønneste Portal; GRØNT OVERBLIK
  – sammen skaber vi Danmarks største grønne folkeoplysnings-netværk, og visionen om frivillige lokale Ankerpersoner.
  Vi holder en præsentations-workshop for alle interesserede/kommende Ankerpersoner for www.grøntoverblik.dk
  Du kan være med, og hjælpe os med at finde den rette person i din kommune. Vi har som mål at finde lokale ankerpersoner i alle Danmarks 98 kommuner.
  Lars Myrthu-Nielsen, daglig leder i Øko-net, præsenterer visionerne og kampagnen for Grønt Overblik og fortæller om hvordan systemet virker – ja, du kan faktisk lære det her, og tage første skridt i retningen af at komme med i det nye netværk af lokale grønne ankerpersoner – et netværk der sender tankerne tilbage til de ’grønne guider’ i 90’erne.
Lokale 4

10.00-11.30: Kilian Water

 • Grøn spildevandsrensning . Spildevand kan håndteres lokalt med et beplantet filteranlæg. Den nyeste forskning på området har bidraget til udviklingen af meget effektive anlægstyper, som både økonomisk og miljømæssigt kan give flere fordele- både til enkelte husstande og til hele landsbyer. Hør mere om, hvordan et beplantet filteranlæg virker, og om alle mulighederne for selv at være “selvforsynende spildevandsrenser”.

12.00-13.30: Julie B. Kristensen – Dansk Vegetarisk Forening

 • Mad og miljø – Spis dig til en mere bæredygtig verden. På workshoppen vil vores oplægsholder præsentere deltagerne for en række grønne mad-dilemmaer som omhandler sammenhængene mellem animalsk fødevareproduktion og miljø. Dette vil sker via et oplæg og diskussion. Workshoppen varer 60 minutter og er åben for alle (workshoppen henvender sig normalt til de ældste klasser i Folkeskolen, da det er en del af vores populære skoleprojekt, men voksne vil også kunne få meget ud af workshoppen).

14.00-15.30: Nicolai Hygebjerg (Brandbjerg Højskole)

 • Formidling af verdensmålene for børn i hele verden.
  Jeg er i gang med at skrive 17 humoristiske børnefabler rettet mod de 6-12 årige. I dag er alt undervisnings- og formidlingsmateriale rettet mod 13 år+ i fht. Verdensmålene. Der har været overvældende positiv feedback på mine historier og jeg arbejder sammen med en illustrator om at lave dem til børnebøger.

16.00-17.30: Annette Buhl & Jette Gabrielli

 • Aktivt håb – at finde styrke og mod i udfordrende tider . Oplever du også, at den tid vi lever i kendetegnes ved kriser på så mange planer, så det til tider kan føles overvældende og håbløst? Nogle af os reagerer overvejende som sneglen: trækker os ind i eget lille hus – og håber på det går over….? Andre af os reagerer med hyperaktivisme for ”at redde verden” – med risiko for stress og udbrændthed. Nogle af os gør begge dele til forskellige tider eller på forskellige områder af vores liv.Med denne workshop ønsker vi at give inspiration til, hvordan vi kan finde og bevare styrken og modet til at se realiteterne i øjnene, og handle udfra det vi ser – med de ressourcer vi har – som individer og som fællesskaber.Workshoppen bygger på bogen ”Active Hope – how to face the mess we are in without going crazy” af Joanna Macy, amerikansk miljøfilosof og -aktivist gennem et halvt århundrede, og Chris Johnston, engelsk læge, nu ”Omstillings”-aktivist med fokus på psykologisk og social bæredygtighed

 

Lokale 5

10.00-11.30: Per Bach og Jørgen Olesen – Sociale Entreprenører Danmark

 • Bæredygtig økonomi i fremtidens bosætninger . Hvordan kan en bæredygtig bosætning skabes, hvis udgangspunktet er en bar mark og alt skal bygges op fra grunden.
  Der er masser af gode bud på materialevalg og energiløsninger til bæredygtige boliger – men i denne workshop vil vi prøve at se mere strukturelt på de andre elementer, der er nødvendige for at skabe en bæredygtig bosætning f.eks. økonomi, organisering, arbejde, produktion.
  VI vil bl.a. diskutere, hvordan en bæredygtig økonomi kunne se ud i meget bred forstand herunder alternativer til spekulationsøkonomier – altså en bæredygtig økonomi der omfatter- energi produktion- boligtyper- boformer- produktionsformer- vidensdeling -licenseringer etc. Den spekulationsfrie bolig vil nødvendigvis være part af en sådan bæredygtig økonomi. Derfor ser vi også på forskellige muligheder i forhold til spekulationsfri boligorganisering.
  Workshoppen indleder med et kort oplæg – hvorefter der er lagt op til åben diskussion om emnet med deltagerne.

12.00-13.30: Ry Højskole

 • Kloden Kalder på bæredygtig dannelse. Kloden Kalder er et opensource undervisningsforløb der sigter imod at skabe oplysning om klodens tilstand og handling for en bedre verden. Læs mere på: www.klodenkalder.com

14.00-14.30: Ditte Christina

 • Hyben er en af de sundeste frugter vi kan sætte tænderne i og er så rig på næringsstoffer at den kan anses som naturens egen supervitaminpille. Samtidig er det også en af de mest bæredygtige fødevarer vi kan sætte på bordet. Dette oplæg har fokus på hyben og dens høje indhold af sundhedsfremmende stoffer samt bæredygtige profil.

16.00-17.30: Søren Peschardt (Vejle Kommune) 

 

Lokale 6

10.00-11.30: Katja Bejlegaard – Permakultur Danmark

 • “Permakultur på skoleskemaet – børn med lyst og mod på fremtiden”. Katja vil fortælle om et konkret skoleprojekt på Gelsted skole på Fyn, hvor elever og lærer implementerer permakulturdesign på skolen. Workshoppen ville diskutere permakultur på skoleskemaet i vores folkeskoler og hvilke effekter det har, at vores børn lærer om muligheder for grøn omstilling i en tid fyldt med skræmmende udfordringer, som let medvirker til handlingslammelse. 

12.00-13.30: Susie Kierkegaard – Sommerfuglebevægelsen

 • Sommerfuglebevægelsen – skab inkluderende byrum

14.00-15.30: Thorkild Pedersen – SamsØkologisk

 • Jordbrugsfonden Samsøkologisk er nu ejer af 2 landbrug via sit datterselskab Samsø Økojord A/S og har via sit netværk , indsamlet fondsmidler for 2,6 mill kr og solgt aktier for knap 5 mill kr. Men det vigtigste er at foreningen Økologisk Samsø er en af de mest aktive på øen der arbejder for økologi og bæredygtig udvikling

16.00-17:30: Pernille Bretton Meyer – Fritha (Økosamfund i opstartsfase)

 • Indre omstilling og bæredygtigt samarbejde
  Fællesskab gennem Relations-etik og personligt lederskab.
  Nu er tiden kommet til kædens svageste led, når vi taler fællesskaber og projekter (såvel som parforhold og fred i verden).
  Verden har brug for en etik omkring hvordan vi er sammen med hinanden.
  Det kræver en ny holdning, forståelse og strategier/teknikker – bla. for hvordan vi kommunikerer, debatterer og forholder os til hinanden, så vi skaber synergi, udvikling og fred – fremfor modstand, kamp, smerte og endeløse diskussioner.
  Hvis ikke vi kommunikerer og samarbejder optimalt, så hjælper ingen store visioner, gode ideér eller tiltag. Så hvordan gør vi det, når nu vi virkelig har prøvet alle mulige modeller?
  Pernille Bretton-Meyer præsenterer dig for et nyt koncept baseret på bevidsthed og personligt lederskab.
  Konceptet er bl.a. grundlaget for FRITHA, det nye landsbysamfund på Sydfyn.

 

Magasinet (Spinderihallerne)

10.00-11.30: Niels Aagaard – Landsforeningen for Økosamfund

 • Her får du redskaberne til at skabe en bæredygtig økonomi: Deleøkonomi, cirkulær økonomi, selvforsyning, permakultur, 100% økologi, gældfrihed, affaldsfrihed, grøn valuta, grøn livsstil, socialøkonomi, andelstanken, borgernes kredit, fællesskaber og en bæredygtig mentalitet.

14.00-15.30: Steen Nørhede – Økologisk Landsforening

 • Formålet er at reducere atmosfærens CO2 indhold og samtidig forøge jordens indhold af kulstof/humus. Det er en vindersituation for:
  – miljøet, atmosfæren og jordbunden som dyrkningsmedium
  – fødevarekvaliteten
  – økonomien i jordbruget

16.00-17.30: Peter MacFayden

 • Hacking the norm of local politics – the Flatpack story (engelsk)

 

Costbart (Spinderihallerne)

10.00-11.30: Damarks Naturfredningsforening

 • Natur og mennesker i balance – hvad mener Danmarks Naturfredningsforening?

12.00-13.30: Venligboerne – Merete Bonde Piilgaard

 • Venligboerne – at blive dygtig til at bære sig selv . Bæredygtighed handler også om at den enkelte skal rustes til at tage vare på sig sig så vi får overskud til at tage vare på andre, miljøet og verden .
  Merete Bonde Pilgaard er stifter af venligboerne og hun vil fortælle om grundtanken med venligboerne og hvorfor det spænder meget bredere end blot det at være venlige og imødekommende overfor flygtninge som mange har fået opfattelse af at venligboerne drejer sig om.

14.00-15.30: Mark Rasmussen – GreenSpeak

 • Danmarks velgørende teleselskab

16.00-17.30: Tina Clarke og Niels Johan Juhl-Nielsen (Engelsk)

 • Transitioning Together to Ecological Communitie. A growing number of people want to live in a friendly, ecological neighborhood. If you interested in helping to create stronger ecological community where you live, this workshop is a time to share ideas and methods. Together we will explore ways of engaging neighbors, organizing projects, and creating greater mutual support for ecological living, community resilience and well-being.

 

Foreningerns Hus (Salen)

10.00-11.30: Ross Jackson

 • Ross Jackson vil fremlægge sin tanker om en mulig ny post-neoliberale fortælling, herunder hvilke nye politikker og økonomiske reformer bliver nødvendigt i en bæredygtig fremtid.

12.30-13.30: Peter MacFayden

 • Building a new relationship between community and politics (engelsk)

14.00-15.30: Steen Hildebrandt

 • FN’s 17 verdensmål

16.00-17.30: Per Kølster – Økologisk Landsforening

 • Økologisk landbrug og fremtiden

 

 “Haverne” foran Spinderihallerne

11:00-13:00: Dyrk Vejle

 • Workshop omkring “Åben Have”