Events og teater: Fredag d. 10. maj

Åben have i Dyrk Vejle – ved Charlotte Virkelyst

Lokation: Dyrkningspladsen ved Spinderihallerne

Tidspunkt: 11:00-13:00

Beskrivelse:

Kom og hør om livet i en byhaveforening. Dyrk Vejle har eksisteret siden 2013 og danner rammen om et hyggeligt haveliv midt i Vejle. Små 200 plantekasser og en masse skønne dyrkere er med til at gøre stedet til et hyggeligt samlingspunkt, hvor der på ganske uforpligtende vis dyrkes på gulerødder og især fællesskab.
Så tag din frokost med ud i Byhaverne pog nye den derude forhåbentlig i solen, imens du får en snak med foreningens medlemmer om, hvad det hele er for noget.
Der vil være tændt op i bål stederne, så der eventuelt kan grilles en skumfidus til dessert, eller du kan tage mad med og selv tilberede din frokost på stedet sammen med foreningens medlemmer.

Vandceremoni – Grandmothers Circle the Earth – Denmark

Lokation: Byparken (ved den lille å)

Tidspunkt: 17.15-18:00 (bliver også afholdt torsdag)

Beskrivelse: Vi beriger vandet med vores bedste intentioner fra hjertet; bruger ord, trommer og sang. Velsigner vandet og dets kredsløb i naturen

Brandbjerg Højskoles hovedfag event-lab laver en række events

Lokation:

Tidspunkt: 10:00-17:00 (bliver også afholdt torsdag)

Beskrivelse:

Vi skaber øjenåbnere, tankevækkere, engagerende – indimellem provokerende – inddragelser og rum for eftertanke. Det hele med formålet at skabe en mere overskuelig vej, så du kan gøre dit liv mere bæredygtigt.
Vi skaber en Dome med meditativ musik i Spinderihallerne – et frirum til eftertanke og fordybelse med ro og fornemmelsen af at være i naturen.
Eventet: #Truede skraldearter.
En workshop om at lave smukke potteplanter af gamle aviser, hvor man planter en spire og kan skrive en besked, som derefter gives videre til andre for at skabe større sammenhold og mere fællesskab omkring de mange fælles bæredygtige indsatser.

Økolariet – særudstilling om Biodiversitet og naturens mangfoldighed

Lokation: Dæmningen 11, 7100 Vejle

Tidspunkt: 10-18 (også åbent torsdag)

Beskrivelse: 

Økolariet holder ekstra åbent under Folketræffet til kl. 18 både torsdag og fredag den 10. og 11 maj.

I udstillingen ”Biodiversitet – naturen i ubalance”, kan du få et indblik i den danske naturs mangfoldighed, og hvordan vi mennesker drager nytte af naturen på godt og ondt. Vi glæder os til at byde jer velkommen i en sanselig og informativ udstilling, med interaktivitet og plads til refleksion.

  • Du kan hilse på det gamle træ Niels Ege med det rare ansigt, der fortæller historier fra et langt liv. Han har fx mødt Harald Blåtand og været hjem for et utal af små dyr.
  • Du kan stå ansigt til ansigt med en prustende bison og en hylende ulv – hvis du tør.
  • Du kan hjælpe Doktor DNA med at samle arvemateriale fra truede dyr.
  • Du kan se dyrelivet på en død træstamme og i en bisonlort.
  • Du kan få et indblik i de forskellige danske naturtyper, og hvordan det står til med mangfoldigheden af arter og truede dyr.
  • Du kan se, hvordan vi mennesker påvirker naturen og hvilke konsekvenser det har for dyr og planter.
  • Du kan tage stilling til, hvad DU synes om, at vi menneskers påvirker naturen så meget, at arter uddør.
  • Vi har også en lille dinosaur og meget mere….

En mangfoldighed af arter
Biodiversitet betyder mangfoldigheden af arter – af dyr, svampe og planter. Jo flere arter der er i et område, jo højere er biodiversiteten. Falder antallet af arter – eller bliver der færre af nogle arter, så de bliver mere sjældne – vil biodiversiteten også falde.

I dag uddør arterne 100 – 1000 gange hurtigere end nye kan nå at komme til. En så stor ubalance er kun set få gange før. Sidst var for 65 millioner år siden, da en kæmpe meteor ramte Jorden. Det nye er, at nu er det vi mennesker, som er skyld i, at arter uddør.

 

Gåbusser

Lokation: Fra Spinderihallerne til Økolariet/Dragehaven/Foreningernes Hus/Levende Havs museumsskib i Vejle Havn

Tidspunkt: Flere gange dagligt

Beskrivelse: 

Flere gange dagligt afgår ”Gåbusser” fra Spinderihallerne til Økolariet. Frisk trav sammen anført af kyndige Gåbus-Chauffører iført det fineste genbrugstøj og Vejviser skilt. Der vil være stoppesteder undervejs.

Gåbusserne vil ikke alene gå til Økolariet, men også til Dragehaven og det store Børneprogram her (se mere under Program, Børnetræffet). Til Foreningernes Hus, hvor stærke fortællere holder deres foredrag og ikke mindst til Levendes Havs museumsskib for have i Vejle Havn.