En lille fortælling om FolkeTræffet for Et Bæredygtigt Danmark

Af Niels Aagaard

 

10.-13. maj i Vejle, arrangør: Det Fælles Bedste, et netværk af foreløbig 70 grønne foreninger.

TORSDAG DEN 10. OG FREDAG DEN 11. MAJ er de to udadvendte dage med et hav af workshops, udstillinger, stande, events, boder, musik, film og liv i gaden. Vi håber på 5.000 besøgende fra hele landet.

LØRDAG DEN 12. MAJ sætter alle de grønne foreninger sig sammen for at drøfte et langt tættere samarbejde i fremtiden og en række konkrete fælles initiativer.
Dagen sluttes af med en stor fest med råswingende Vikingeband Krauka, det vildt rytmiske Permakultur-orkestrer, Skammelbanden, og ‘De overraskende fantastiske 6 Tenorer’.

Om FolkeTræffet

Foreløbig har 115 personer fra 90 grønne foreninger sagt ja til at bidrage med enten workshop/oplæg/foredrag/panel eller udstillinger, stande, boder, events, musik, cirkus osv.

Blandt dem kan du møde folk som Ross Jackson, Steen Hildebrandt, Steen Møller, Jørgen Steen Nielsen, Peter MacFayden borgmester i omstillingsbyen Frome, Per Kølster fra Økologisk Landsforening, Nanna Clifforth fra NOAH.

DER BLIVER godt 70 workshops/oplæg – og 7 paneler med hver 5-8 deltagere.

DET ER ALTSAMMEN INSPIRATION TIL, hvordan du, jeg og vi kan tage ansvar og skabe en bæredygtig udvikling.

INDFRI DE 17 VERDENSMÅL I PRAKSIS ved fx at:

 • Lære om biodiversitet og hvordan du, jeg, vi, alle kan genskabe den – fra det små til det store
  • Få viden om, hvordan vi lagrer CO2, så vi vender klimaudviklingen og skaber et bæredygtigt landbrug, skaber grønne byer og bæredygtige haver, laver permakultur, genopbygger økosystemer på land og i hav
  • Bygge off-grid-huse og halmhuse
  • Starte dit eget økosamfund med bæredygtighed hele vejen igennem
  • Hvordan du laver insekthoteller, fremmer de vilde bier, planter skov, skaber biodivers natur
  • Hvordan du kan leve med gældfrihed og affaldsfrihed og træde ud af HAMSTERHJULET
  • Deltage i veganske og vegetariske madworkshops, omlægge til grøn livsstil
  • Eller få inspiration til at skabe helt nye bæredygtige lokalsamfund

DET FOREGÅR I OG OMKRING SPINDERIHALLERNE og på Nyboesgade Skole med boder og workshops, men også i Dragehaven hvor der er ET STORT BØRNEPROGRAM.
Der bliver musik, Alsang, underholdning, kor i Mariaparken og stor vandceremoni i Byparken. Udstilling i Økolariet og foredrag i Foreningernes Hus.

Der er bidrag fra et stort udsnit af de grønne foreninger

Med Økologisk Landsforening, Greenpeace, Danmarks Naturfredningsforening, CISU som nogen af de større og fx NOAH, Verdens Skove, Praktisk Økologi, Venligboerne, SamsØkologisk, Permakultur Danmark, Levende Hav, Sociale Entreprenører i DK, Omstilling Danmark, Landsforeningen for Økosamfund som typiske for de mellemstore og mindre foreninger.

Herudover kommer bl.a. Brandbjerg og Brenderup Højskoler, Københavns Universitet (Antropologi og Statskundskab), Den Grønne Friskole inden for uddannelsesverden.
Og der kommer også folk fra Psykiatri-listen, Recovery-bevægelsen, fra ”En af os” (væk med tabuer om psykisk sygdom) og Ældresagen samt andre.
Fra den kommunale verden kommer fx Søren Peschardt fra Natur & MIljø i Vejle, Økolariet i Vejle som stiller hele deres udstilling til rådighed og holder længe åben, Green Tech Center Vejle. Og folk fra Vejle lokalt fx Sommerfuglebevægelsen Vejle, DyrkVejle, Cyklistforbundet i Vejle, Biavlerforeningen osv.

Programmet bliver sjovt og alsidigt

Fra støvlekast, til bueskydning og Cirkus Mongo (3 daglige forestillinger, torsdag og fredag). Et Street Food lige uden for Spinderihallerne. Brandbjerg musiklinje komponerer en ”Sang for Et bæredygtigt Danmark” til træffet. Der bliver cykelevents, richshaw el-cykeltaxa. B-Plantning. Frøsåning.

Borgmesteren fra Omstillingsbyen Frome kommer fra England og deltager i ÅBNINGSCEREMIEN TORSDAG KL. 13-14 i Mariaparken ved den overdækkede scene og bliver alle 3 dage med fortællinger om deres omstillingsby.
Steen Hildebrandt taler ved åbningen om De 17 Verdensmål.

LEVENDE HAV kommer og lægger til med et museumsskib i Vejle havn. Økolariet har udstilling om ”Biodiversitet” samt workshops, og vi laver ’gå-busser’ både til havnen og Økolariet.

Event-linjen fra Brandbjerg laver events. CISU er gået ind med 6 foreninger, et panel de selv laver om Nord-Syd, en stand m.v.

SYNG, SPIS OG SNAK laver sang-workshop om deres projekt mod ensomhed. Grobund, 4-5 økosamfund, Bæredygtig Kystkultur, Grandmothers the Circle of the Earth, Frie Bønder Levende Land, Biodynamisk Jordbrug, Den internationale Økosamfundsbevægelse, Omstillingsbevægelsen osv. dukker op og beriger os.

OG MUSIK: Vikingebandet, Krauka, spiller bagsiden ud af bukserne. Et middelalderband, Virelai, det samme. Et permakultur-band, Skammelbanden, laver musikfortællinger set med dyrenes øjne – og det lyder oven i købet godt. Funky-hippie bandet, som i dagens anledning kalder sig ”Nu til Det Fælles Bedste”, laver deres funky protest sange – osv.

ALSANG TORSDAG OG FREDAG AFTEN KL. 20 ledet af orkestret ”Sange hvoraf man får et smukt ansigt”. Det foregår fra Mariaparkens overdækkede scene. Kom og syng med.

Overnatning

Der er mulighed for at overnatte på lokale lejrpladser og campingpladser. Vi har fået tildelt plads på lokale skoler. Herudover vil der være mulighed for at overnatte hos lokale borgere fra Vejle, der åbner deres hjem for overnattende – de såkaldte sociale værter.

Tilmelding

Find mange flere informationer på  www.detfaellesbedste.dk, hvor du også kan tilmelde dig her: https://detfaellesbedste.dk/tilmelding-2/ .

Vores facebook serie om Folketræffet på Det Fælles Bedste facebook bliver fulgt af rigtig mange, se de første 11 afsnit her

Mange hilsner,
på vegne af Det Fælles Bedste
Lisbeth Brekling, Annette Buhl og Niels Aagaard – billeder er plakater lavet af Vera Barros, Caroline Castanie Eggerts Bloch og Kirsten Margrete Juul – Tak for dem