I 2012 tog Landsforeningen for Økosamfund initiativ til at invitere andre grønne, økologiske og bæredygtige foreninger til et åbent mødeforum, hvor foreningerne i en møderække hver 3. måned, skulle undersøge, hvordan de kunne samarbejde og i fællesskab løfte hinanden, i en fælles dagsorden.

Dette forum var og er stadig et åbent forum, hvor alle foreninger, personer og organisationer, som arbejder med at løfte en grøn dagsorden er velkomne til at deltage. Siden 2012 har bestyrelsesmedlemmer holdt møde hver 3. måned. Der er naturligvis masser af ideer på bordet til samarbejde. Foreningerne blev dog hurtigt enige om, at det var vigtigt at starte med at skabe netværk og større kendskab til foreningernes medlemmer – og heraf fødtes ideen om at arrangere det første folketræf på Samsø i 2014 – og faktisk gav foreningerne hinanden håndslag på at den tradition skulle videreføres hvert 2. år. Grunden til at det første møde blev på Samsø, var at der lige var opstået en ny foreningen på øen, Økologisk Samsø, som i stor båndbredde arbejder med at indarbejde økologien i alle dens aspekter lige fra samfund, landbrug, permakultur til energiforsyning ind i alle ender og kanter af øen. Vi måtte over og møde den nye forening og støtte op om det gode initiativ. 400 mennesker var samlet til folktræf på Samsø den 4. og 5. april 2014. Der var en meget dejlig energi – og rigtig mange var helt høje over at møde så mange ligesindede og deltage i så mangeartede værksteder. På Samsø lovede vi hinanden med glæde at gå videre med vores samarbejde – og vi gav hinanden håndslag på at mødes i Lejre i 2016.

Lejre – den økologiske kommune og DET FÆLLES BEDSTEs samtalesaloner.

Den økologiske kommune i Lejre startede som projekt i 2010 og er et nedefra-og-op projekt, hvor organisationer, borgere og kommune satte sig for at undersøge, hvor langt de kunne komme sammen med økologien i en kommune. Alle grønne foreninger, var enige om at vi alle måtte til Lejre for at se, mærke og lære af en økologisk kommune, som forsøger at få økologien med på alle kommunens hylder ved at aktivere kommunens resourcer.

Undervejs i processen for at holde gryden i kog ude blandt borgere og medlemmer lagde vi i 2015 ud med at lave samtalesaloner om DET FÆLLES BEDSTE – og det håber vi, at alle bliver ved med derude, for at varme op til et godt folketræf, lige om lidt…

Her er vi så, på vej til Lejre 2016 sammen med foreninger, borgere, kommuner og erhvervsdrivende.

Vi glæder os meget til at se jer alle til DET FÆLLES BEDSTE i Hvalsø den 22.til den 24. april 2016.